Szanowni Państwo,
Jeszcze raz dziękujemy za przesłanie protokołów z etapu szkolnego XIV edycji OWH. Powoli przygotowujemy test na platformie do etap okręgowego Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej. Do tego celu – aby wygenerować i przesłać loginy oraz hasła dla uczestników – niezbędne są adresy e-mail uczniów, którzy dostali się do etapu okręgowego.
Temat przewodni – Turystyka odpowiedzialna(zrównoważona)
Graja-Zwolińska S., Nowak P., Hotele przyjazne środowisku – utopia czy rzeczywistość? Studium przypadku miasta Poznania, „Studia Ekonomiczne. Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach” 2020, nr 392, s. 7–18.
Jurczuk A., Idea zrównoważonego rozwoju w hotelarstwie na przykładzie sieci Radisson Blu, „Warsztaty z Geografii Turyzmu” 2020, t. 10, s. 183–190.
Kalinowska-Żeleźnik A., Eco eventy – zrównoważone produkty turystyki biznesowej w: Młynarczyk Z., Potocka I., Zajadacz A. (red.), Uwarunkowania i plany
rozwoju turystyki. Tom VI – Turystyka zrównoważona, Bogucki Wydawnictwo Naukowe, Poznań 2010, s. 43–50.
Kapera I., Rozwój zrównoważony w hotelarstwie – między teorią a praktyką w Polsce, „Turyzm” 2018, nr 28 (2), s. 25–32.
Kazimierczak M., Jaką aksjologię zakłada idea zrównoważonego rozwoju w turystyce? w: Młynarczyk Z., Potocka I., Zajadacz A. (red.), Uwarunkowania i plany
rozwoju turystyki. Tom VI – Turystyka zrównoważona, Bogucki Wydawnictwo Naukowe, Poznań 2010, s. 9-18.
Kłos A., Proekologiczne rozwiązania w obiektach hotelarskich, „Zeszyty Naukowe. Turystyka i Rekreacja” 2013, nr 1(11), s. 147–165.
Kowalczyk A., Turystyka zrównoważona – aspekty kulturowe w: Młynarczyk Z., Potocka I., Zajadacz A. (red.), Uwarunkowania i plany
rozwoju turystyki. Tom VI – Turystyka zrównoważona, Bogucki Wydawnictwo Naukowe, Poznań 2010, s. 19–29.
Kulczyk S., Bajtyngier A., Świadomi i pomocni. W stronę odpowiedzialnej turystyki. Przykłady z Nigru i Sierra Leone, Polska Akcja Humanitarna, Warszawa 2012, s. 7–30. [Rozdział 1. Odpowiedzialność - nowy (?) trend w turystyce].
Niezgoda A., Janczak K., Patelak K., Ekspertyza na temat wytycznych w zakresie zrównoważonej turystyki, Ministerstwo Rozwoju Pracy i Technologii, Activ Group, Łódź 2020, s. 6–47.
Plebańczyk K., Turystyka kulinarna w kontekście zrównoważonego rozwoju w kulturze – perspektywy dla Polski, „Turystyka Kulturowa” 2013, nr 10, s. 23–38
https://enjoyyourstay.pl/hotele-ekologiczne/
https://lepszyhotel.pl/kodeks-etyki-hotelarza-pobierz/
https://magazyn.travelist.pl/zrownowazona-turystyka-top-10-hoteli-eko-w-polsce/
https://natura.ceo.org.pl/turystyka-zrownowazona/
https://zpe.gov.pl/b/jak-w-turystyce-stosowac-zasady-zrownowazonego-rozwoju/PugyL17TB/
Szanowni Państwo,
Dziękujemy za nadesłane zgłoszenia Szkół do etapu szkolnego Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej. Do końca tygodnia wyślemy do Państwa potwierdzenia przyjęcia zgłoszenia.
Dodatkowo przypominamy, iż zgłoszenia szkół do etapu szkolnego przyjmujemy - za pośrednictwem formularza elektronicznego - do dnia 1 października 2022 r.:
Listę Okręgów, do których zostaną skierowani laureaci etapu szkolnego (do etapu okręgowego kwalifikuje się 2 najlepszych uczniów danej szkoły wyłonionych w eliminacjach szkolnych) prezentuje zakładka:
http://hotelarskaolimpiada.byd.pl/id,117/etap-okregowy
Prosimy zatem o wybranie w formularzu odpowiedniego nr Okręgu.
Tegoroczny terminarz Olimpiady przedstawia się następująco:
I etap (szkolny) - do 15.10.2022 r.
II etap (okręgowy) - 04.01.2023 r.
III etap (centralny) – przyjazd 12.04, a faktyczne zmagania uczestników 13-14.04.2023 r.